Di Rupo: "Geen sociale vooruitgang zonder socialisten in regering"

In een toespraak naar aanleiding van het Feest van de Arbeid in het Henegouwse Baudour heeft premier Elio Di Rupo (PS) gewaarschuwd voor een rechtse regering. "Er is nog nooit sociale vooruitgang geweest zonder socialisten in de regering", zei de premier. Stemmen voor extreemlinks spelen enkel in de kaart van rechts, zei Di Rupo ook.

fvranckx

De toespraak stond volledig in het teken van de nakende verkiezingen van 25 mei. Die draaien volgens Di Rupo rond een keuze tussen een linkse regering, met socialisten, en een rechtse regering met liberalen en N-VA.

Di Rupo hecht niet veel geloof aan de verklaringen van de Franstalige liberalen van de MR dat ze niet met de N-VA in een regering willen. Volgens de premier willen liberalen en Vlaams-nationalisten maar wat graag samen een rechts beleid voeren. De rechtse partijen willen de index afschaffen en "grote fiscale cadeau's uitdelen aan de hoogste inkomens".

Vermogensbelasting

"De rechtse krachten bereiden een groot offensief voor tegen de werknemers, de gepensioneerden, de middenklasse en de lage inkomens", zei Di Rupo, terwijl de PS "net het omgekeerde" wil.

De PS belooft een fiscale hervorming waarbij 70 procent van de werknemers - de lage en middeninkomens - 120 euro netto per maand extra overhouden. De 1 procent rijkste Belgen zouden dan weer een vermogensbelasting moeten betalen.

"5 minuten voldoening of 5 jaar miserie?"

In zijn waarschuwingen voor een rechtse regering verwees Di Rupo meermaals naar de jaren 80, met de harde besparingen van de regeringen Martens-Gol, toen de socialisten in de oppositie zaten. "Toen werden er drie indexsprongen in drie jaar tijd doorgevoerd".

Op links krijgt de PS dan weer concurrentie van de PVDA (de PTB in Wallonië). Stemmen daarvoor speelt enkel rechts in de kaart, zei Di Rupo. "Het grootste cadeau voor rechts is de verdeeldheid van links", zei hij. "In de jaren 80 hadden de communisten twee zetels. Maar er was wel een rechtse regering".

"Ik snap dat mensen in de verleiding kunnen komen om op 25 mei anders te stemmen", zei Di Rupo. "Maar wegen vijf minuten voldoening in het stemhokje op tegen vijf jaar miserie daarna?"

Belga, Foto PN

Meer over Elio Di Rupo