April was uitzonderlijk warm

April 2014 gaat de klimatologische geschiedenis in als een maand met een "zeer uitzonderlijk" hoge minimumtemperatuur, zo blijkt uit het maandelijks klimatologisch overzicht voor Ukkel dat het KMI donderdag heeft gepubliceerd.

ikerremans

De gemiddelde minimumtemperatuur beliep 7,7 graden, een waarde die het predicaat "zeer uitzonderlijk" kreeg, of een waarde die gemiddeld één keer wordt bereikt of overtroffen in 100 jaar. De normale waarde is 5,3 graden, het record van 8,5 graden dateert van 2011.

Abnormaal

De gemiddelde temperatuur van 12,4 en de gemiddelde maximumtemperatuur van 16,9 graden waren "zeer abnormaal" hoog of een weersverschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in 10 jaar. De normale waardes bedragen respectievelijk 9,8 en 14,2 graden.

Er viel 20,1 mm neerslag, wat "zeer abnormaal" laag is voor april. Normaal valt er in de vierde maand van het jaar 51,3 mm neerslag, of ruim dubbel zoveel.

Met 3,1 m/s was de gemiddelde windsnelheid "abnormaal" laag. De term doelt op een fenomeen dat één keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar. Met zeven stuks waren er "abnormaal" weinig neerslagdagen en met 9,7 hPa was de gemiddelde dampdruk eveneens "abnormaal" hoog.

De zon scheen 184:09 uur wat statistisch "normaal" is.

Belga Foto SVdE

Meer over Weer