Obama komt in juni alweer naar België

Na zijn bezoek in maart, komt Barack Obama in juni al opnieuw naar ons land. Obama reist in juni af naar Polen. De Amerikaanse president wil, in het kader van de oplopende spanningen tussen west en oost, zijn strategische partners blijven ondersteunen. Voorts woont Obama de top van de G7 in Brussel bij en komt hij naar Frankrijk voor de 70ste verjaardag van D-Day in Frankrijk.

ikerremans

Obama zal in de Poolse hoofdstad Warschau bilaterale contacten hebben met andere wereldleiders. De Amerikaanse president is er ook voor de viering van de 25ste verjaardag van de Poolse afscheuring van het communisme.

Op 4 en 5 juni is Obama in Brussel voor de G7, de top van de zeven rijkste industrielanden. De leiders van de G7 zullen er onder meer vergaderen over de wereldwijde economische situatie en de toestand in Oekraïne. Naast Obama zijn de deelnemers aan de bijeenkomst ook de staatshoofden of regeringsleiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Groot-Brittannië en de voorzitters van de Europese Raad en Commissie.

Sotsji

De G7-top vervangt die van de G8 die in het Russische Sotsji was voorzien. Maar de na de aanhechting van de Krim door Rusland werd die geannuleerd.

Tot slot gaat Obama naar Frankrijk ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de landing in Normandië. De landing van de geallieerde strijdkrachten markeerde op 6 juni 1944 het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van nazi-Duitsland.

Belga Foto AFP

Meer over Barack Obama