Turkse politie drijft manifestanten uiteen in Istanboel

De Turkse politie heeft donderdag waterkanonnen en traangas ingeschakeld om honderden manifestanten uiteen te drijven die probeerden het verbod om te verzamelen op het Taksimplein in Istanboel naast zich neer te leggen.

ikerremans

De manifestanten probeerden de blokkades in de wijk Besiktas te doorbreken om op het nabijgelegen Taksimplein te geraken. Dat plein staat symbool voor het verzet tegen de Turkse autoriteiten. In de omgeving van het Europese hart van de Turkse metropool zijn versperringen opgetrokken en - volgens Turkse media - tot 40.000 agenten gemobiliseerd om de toegang tot het stadsdeel af te sluiten.

Hulde

Wel kreeg de Confederatie voor Arbeid de toelating om op het Taksimplein hulde te brengen aan de 34 personen die op 1 mei 1977 omkwamen tijdens een 1 mei-betoging. Onbekende manifestanten begonnen toen in de lucht te schieten, waarop paniek ontstond.

De vakbond heeft een andere bijeenkomst georganiseerd op het Kadikoyplein, in het Aziatische deel van Istanboel.

Premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwde de manifestanten vorige week de hoop op te geven om tot Taksim door te brengen. Linkse militanten en vakbonden zijn vastberaden dat verbod aan hun laars te lappen. De gouverneur van Istanboel, Huseyin Avni Mutlu, verdedigde het verbod door gewag te maken van dreigementen door "illegale terroristische groeperingen". Vorig jaar vonden op 1 mei hevige gevechten plaats tussen de politie en manifestanten, na een gelijkaardig verbod.

Belga Foto Reuters

Meer over Turkije