In twee weken 23 hangbuikbiggen geboren

In het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum (VZOC) zijn er in twee weken 23 biggen van drie hangbuikzwijnen geboren. “Onverwacht. Toen we die dieren opvingen, wisten we niet dat ze drachtig waren”, zegt Rudi Oyen van het VZOC die mensen zoekt om een zwijntje te adopteren.

ikerremans

“We zullen wel zeker niet nalaten om de moeder ook te laten zien”, zegt Oyen. “Kwestie dat kandidaten weten dat het biggetje binnen afzienbare tijd de 100 kilogram overschrijdt. We moeten er elk jaar 50 vangen - dinsdag nog in Heusden-Zolder - omdat ze een gevaar voor de verkeersveiligheid zijn. En als we er 10 per jaar kunnen plaatsen, mogen we blij zijn. Af en toe moeten we euthanaseren omdat we ze niet allemaal kunnen houden.”

Het grote voordeel aan een hangbuikzwijn als big, is dat ze handtam kunnen worden gemaakt. “Het is een erg intelligent dier, slimmer dan een hond. Aaien, knuffelen, trucjes leren, het kan allemaal. Als je er tijd voor hebt”, weet Oyen.

Wie er één wil adopteren, moet een perceel van ruim 20 vierkante meter afspannen. “Met omheining die in de grond zit. Anders is het een makkie om te ontsnappen.”

Adoptiekandidaten bellen naar VZOC op 011/43.70.89.

MM Foto Dick Demey

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio