20 jaar geleden stierf Ayrton Senna in F1-race

Het is vandaag twintig jaar geleden dat de legendarische Formule 1-rijder Ayrton Senna om het leven kwam aan het stuur van zijn Williams. De Braziliaan crashte op het circuit van Imola, tijdens de Grand Prix van San Marino. Hij werd 34.

ikerremans

Die fatale dag in 1994 reed Ayrton Senna in Imola aan de leiding, gevolgd door Michaël Schumacher, toen hij rechtdoor ging in de Tamburello-bocht. Hij knalde met een snelheid van 211 kilometer per uur tegen de betonnen muur.

De wedstrijd werd stilgelegd. Senna werd per helikopter naar het ziekenhuis in Bologna gebracht. 37 minuten na het ongeval ging de wedstrijd verder. Michaël Schumacher won, al was er van vreugde geen sprake.

Twee en een half uur na de finish kwam het tragische nieuws: Ayrton Senna was overleden. De officiële doodsoorzaak luidde dat het hoofd van de Braziliaan werd geraakt door een wiel en een ophanging. De oorzaak van de crash is tot op de dag van vandaag een raadsel.

Zwarte bladzijde

Het weekend van de Grand Prix van San Marino staat geboekt als het zwartste Formule 1-weekend uit de geschiedenis. De dag voor het dodelijke ongeval van Senna kwam ook de Oostenrijker Roland Ratzenberger om het leven op het circuit van Imola. Sindsdien werd de veiligheid van de wagens en de circuits fel verbeterd.

McLaren heeft woensdag nog een eerbetoon gepost aan Senna op YouTube:

Foto Reuters