thumbnail: null
thumbnail: null

Chinese president wil hard optreden na aanslag Xinjiang

Na de aanslag op een station in de onrustige noordwestelijke regio Xinjiang, heeft de Chinese president Xi Jinping geëist dat er hard opgetreden wordt. De strijd tegen terrorisme laat geen enkel moment van onoplettendheid toe, zei Xi volgens het officiële persbureau Xinhua. Ook in de staatsmedia weerklinkt de roep om een hard optreden.

ikerremans

Bij de ontploffing kwamen volgens Xinhua minstens drie mensen om, en 79 anderen zouden gewond geraakt zijn. Bij een uitgang van het station vielen onbekenden de reizigers in het station in de stad Urumqi aan met messen. Daarna brachten ze springtuigen tot ontploffing, blijkt uit voorlopige politieberichten.

Xi rondde net een meerdaags bezoek aan de regio af, en had ook verschillende afspraken in Urumqi.

In Xinjiang is het al jaren onrustig. In de regio vormen de Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, de voornaamste bevolkingsgroep. Ze verzetten zich al jaren tegen het Chinese bestuur in de regio omdat ze zich economisch, politiek en cultureel onderdrukt voelen door de Han-Chinezen, die het overgrote deel van de bevolking in China uitmaken. De Chinese regering verwijt de Oeigoerse opstandelingen separatisme en terrorisme.

Belga Foto EPA, Reuters

Meer over China