William, Kate en Harry wonen herdenking WOI in België bij

Print
William, Kate en Harry wonen herdenking WOI in België bij

William, Kate en Harry wonen herdenking WOI in België bij

Het Britse prinsenpaar prins William en prinses Kate en prins Harry, de broer van prins William, zullen op 4 augustus 2014 in ons land herdenkingsplechtigheden bijwonen. Dat heeft de Britse ambassade in België woensdag bekendgemaakt.

Prins William en prinses Kate zullen eerst een plechtigheid bijwonen in Luik, en daarna samen naar Bergen gaan waar prins Harry hen zal vergezellen bij het bezoek aan de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien.

"Belangrijke band"

"Deze herdenkingen herinneren er ons aan dat er een belangrijke band bestaat tussen onze beide landen en aan de offers die we deelden honderd jaar geleden", zegt Jonathan Brenton, ambassadeur van Groot-Brittannië in ons land.

"Het is bijzonder belangrijk dat jongere generaties de lessen van deze oorlog leren door herdenkingsmonumenten zoals Saint Symphorien nabij Bergen te bezoeken. Door een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelden in België in augustus zullen Hunne Koninklijke Hoogheden de hertog en hertogin van Cambridge en de Prins de weg wijzen voor de komende jongere generaties."

Op Saint-Symphorien zijn de lichamen begraven van de eerste en laatste Britse soldaat die stierven aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt bijna gelijk verdeeld tussen de Britse en Duitse overledenen. Dit is te danken aan de Belg Jean Houzeau de Lehaie, die de grond schonk op voorwaarde dat zowel Britse als Duitse soldaten er begraven zouden worden. De graven worden sindsdien onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Belga
Foto AFP (William en Kate)