Recidivist Riccardo Ricco doet het weer: betrapt bij aankoop doping

Print
Recidivist Riccardo Ricco doet het weer: betrapt bij aankoop doping

Recidivist Riccardo Ricco doet het weer: betrapt bij aankoop doping

Riccardo Ricco blijft de dopingvergrijpen opstapelen. De 30-jarige geschorste wielrenner werd dinsdag door de Italiaanse politie op heterdaad betrapt terwijl hij EPO en testosteron aankocht.

Ricco en een andere lokale wielerprof namen op het parkeerterrein van een McDonalds nabij Livorno (Toscane) van twee dealers een zak met daarin dertig dosissen doping in ontvangst. Bij een huiszoeking bij de twee dealers, waarvan er één in een ziekenhuis werkt, werden nog honderd dosissen en een grote som geld gevonden.

"Op de verkeerde plaats"

Zoals hij in het verleden al zo vaak deed, reageerde Ricco door staalhard te ontkennen: "Ik was gewoon op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. Die medicijnen waren niet voor mij bestemd", klonk het.

In februari 2011 was Ricco ten gevolge van een bloedtransfusie die hij zichzelf had toegediend met ernstig nierfalen in het ziekenhuis beland. Dat leidde ertoe dat hem in april 2012 een schorsing van twaalf jaar opgelegd werd door het Italiaans Olympisch Comité. Die schorsing werd in maart 2013 bevestigd door het Internationaal Sporttribunaal TAS. Eerder had Ricco al een schorsing van twintig maanden uitgezeten nadat hij in de Ronde van Frankrijk van 2008 werd betrapt op het gebruik van CERA, EPO van de derde generatie.

Nieuwe recordpogingen

Toch had de hardleerse Italiaan nog wielerplannen. Recent liet hij weten recordpogingen te willen ondernemen op bekende cols als de Mont Ventoux. Voor hij tegen de dopinglamp liep, won berggeit Ricco verscheidene etappes in de Giro en de Tour. Toen hij in 2008 uit de Ronde van Frankrijk werd gezet, droeg hij als leider in het bergklassement de bolletjestrui.

Belga
Foto EPA (Ricco moet naar de dopingcontrole in de Tour van 2008, waar hij ook betrapt werd)