1,4 miljoen Britten werken zonder garantie over uren of loon

Print
1,4 miljoen Britten werken zonder garantie over uren of loon

1,4 miljoen Britten werken zonder garantie over uren of loon

Zowat 1,4 miljoen mensen in Groot-Brittannië zijn terwerkgesteld met contracten zonder garantie van arbeidsuren, en dus zonder garantie op een bepaald salaris. Dat blijkt uit nieuwe statistieken die woensdag gepubliceerd werden en voor nieuwe discussie zorgen over de ultra-flexibiliteit van die Britse werknemers.

Uit het onderzoek van het Britse nationale bureau voor de statistiek (ONS) blijkt dat "de werkgevers in Groot-Brittannië ongeveer 1,4 miljoen contracten hebben waarin geen minimumaantal werkuren bepaald is".

Vrouwen en jongeren

Volgens de ONS geeft zowat 13 procent van de ondervraagde werkgevers toe om dergelijk type contract te gebruiken, een percentage dat oploopt tot 50 procent in de sectoren toerisme, horeca en voeding. Studenten, vrouwen, mensen jonger dan 25 jaar en ouder dan 65 jaar worden het vaakst tewerkgesteld met dergelijke contracten.

De vakbonden hadden eerder al te kennen gegeven dat het aantal contracten zonder garantie van uren fors aan het toenemen is in Groot-Brittannië, hetgeen nu ook blijkt uit de cijfers van de ONS. De vorige statistieken maakten immers nog gewag van 583.000 dergelijke contracten.

Belga, archieffoto