Dààrom werkt Facebook verslavender

Facebook is voor bijna niemand meer vreemd. Maar het is ook zo dat niemand nog vreemd is voor Facebook. De sociale netwerksite kent jouw voorkeuren door en door en wordt daar ook steeds beter in. Steeds meer mensen loggen ook frequent in, maar hoe komt het dat Facebook zo verslavend werkt?

egeboers

Facebook is populairder dan ooit en dat bevestigt het bedrijf zelf ook. Niet alleen op vlak van gebruikers is de lijn stijgend, ook de frequentie van inloggen gaat als een speer de hoogte in. Facebook weet perfect wat elk individu leuk vindt, en dat is wat het zo verslavend maakt. "In de loop der jaren is Facebooks nieuwsfeed uitgegroeid van een eenvoudige chronologische lijst naar een sterk staaltje gebruikerskennis. Zo worden posts die op jouw tijdlijn verschijnen gerangschikt naargelang de waarschijnlijkheid dat je ze interessant vindt. Op die manier kunnen we verzekeren dat je eest de foto van de nieuwe baby van je beste vriendin te zien krijgt en niet een FarmVille-score van een vage kennis", aldus Will Cathart, supervisor van het product-managementteam van Facebook, in De Morgen.

Facebook houdt elke stap die je zet heel nauw in het oog. Op die manier weten ze wat je interesseert en waarmee ze je dus meer op Facebook kunnen laten komen. "Als je iemand bent die iedere keer wanneer hij een artikel van The New York Times ziet verschijnen, er niet alleen op klikt, maar ook van Facebook weggaat, kunnen we ervan uitgaan dat je artikels van The New York Times buitengewoon relevant vindt. Zelfs als je niet op die vind ik leuk-knop drukt." Het is dus simpel. Ben jij een She lezer, dan zal een economische balans van De Tijd onderaan je tijdlijn staan. Facebook pampert haar gebruikers en met succes. Iedere dag logt zo'n 63 procent van de 1,28 miljard gebruikers in. Het aantal gebruikers die 6 keer per week inloggen heeft de kaap van 50 procent ook al overschreden.

Photo News / Evelien Geboers

Meer over Facebook

Niet te missen