Marianne Thyssen wil "schertsfiguur" Berlusconi uit Europese Volkspartij

Print
Marianne Thyssen wil "schertsfiguur" Berlusconi uit Europese Volkspartij

Marianne Thyssen wil schertsfiguur Berlusconi uit Europese Volkspartij

Europees Parlementslid Marianne Thyssen vindt dat Silvio Berlusconi niet langer thuishoort in haar Europese Volkspartij (EVP). Na de nieuwe, beledigende, uitspraken van de Italiaan over het Duitse naziverleden roept de Belgische politica zijn Forza Italia-partij op zich van hem te distantiëren. Dat schrijft De Morgen.

Thyssen is op 25 mei lijsttrekster voor de Europese CD&V-lijst. Ze voegt zich met deze uitspraak bij de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker, de EVP-kandidaat voor het Commissievoorzitterschap, die de ongepaste verwijzingen van de Italiaanse ex-premier naar Duitse concentratiekampen van vorige zaterdag ook al "ziekmakend" noemde.

Volgens Thyssen zijn de uitspraken van Berlusconi beneden alle peil. "Deze man is afgegleden tot een schertsfiguur", zegt Thyssen. "Ik voel me nul procent verwant met hem en ik zal dat in het nieuw verkozen Europees Parlement ook duidelijk maken in mijn fractie."

Volgens de politica vertolkt ze de stem van velen in haar coalitie van christendemocratische en conservatieve partijen, die nu de grootste fractie in het EP vormt. "Ik weet zeker dat de overgrote meerderheid van mijn fractie er precies zo over denkt."

Forza Italia levert nu aan de EVP vijftien parlementszitjes, die ze broodnodig hebben om na 25 mei hun meerderheid te behouden.

Belga, Archieffoto's AFP/Belga