Homans: "Vlaamse partijen niet ongerust over Waals 'non'"

Print
Homans: "Vlaamse partijen niet ongerust over Waals 'non'"

Homans: Vlaamse partijen niet ongerust over Waals 'non'

"Niet meer dan een intimidatiepoging." Zo beschouwt Antwerps schepen en OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) de terughoudendheid en de weigering van verschillende Franstalige politieke partijen om na de verkiezingen met de N-VA samen te regeren. "Wat me meer zorgen baart, is de houding van de Vlaamse partijen", zegt ze woensdag in een opiniestuk op Knack.be. "Zij lijken zich niet ongerust te maken over de 'non' aan Waalse kant."

De verkiezingscampagne kende dinsdag een communautaire opstoot na de verklaringen van MR-toppers Charles Michel en Didier Reynders dat "als de de MR het initiatief heeft, de volgende regering er een wordt zonder N-VA". Voorzitter Bart De Wever reageerde meteen dat de Vlaamse kiezer wordt "afgedreigd". "De MR zegt eigenlijk tegen de Vlaamse kiezer: 'Uw democratie doet niet mee'." Bij het cdH luidde het dat de partij "alles in het werk zal stellen om N-VA uit de regering te houden".

Tot de orde roepen

De Wevers partijgenote Homans houdt woensdag de reacties van de Vlaamse partijen tegen het licht. "Als men aan de andere kant van de taalgrens front vormt tegen de Vlaamse eisen, blijkt het Vlaamse front van rijstpapier."

"Was het dan zo naïef", vraagt Homans retorisch, "om van Vlaamse partijvoorzitters te verwachten dat ze hun zusterpartijen tot de orde zouden roepen? Zou het niet logisch zijn dat om het even welke Vlaamse partij respect eist voor de democratische wil van de Vlaamse kiezer? Zelfs als die niet overeenstemt met de eigen visie."

Dat die partijen dat niet deden, heeft er volgens Homans mee te maken dat ook in Vlaanderen "de angst woekert" voor het mogelijke resultaat van N-VA. Dinsdag zei Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten wel dat ze samenwerking met de N-VA niet uitsluit.

Lees ook:
Charles Michel: "MR heeft nul vertrouwen in N-VA"
CdH zal "alles in het werk stellen om N-VA uit regering te houden"
Open Vld wil wel met N-VA in regering

Belga
Foto Photo News