Fran (6) uit 'Topdokters' verslaat na 5 jaar hersentumor

Print
Fran (6) uit 'Topdokters' verslaat na 5 jaar hersentumor

Fran (6) uit 'Topdokters' verslaat na 5 jaar hersentumor

Fran Bracke, met haar zes jaar de jongste patiënte uit de VIER-reeks Topdokters, heeft maandag goed nieuws gekregen. Een MRI-scan wees uit dat de hardnekkige hersentumor, waarmee het meisje uit Leest (Mechelen) al vijf jaar kampt, niet meer is teruggekeerd.

Nadat de tumor na verscheidene radiotherapiën en chemokuren een vierde keer was teruggekeerd, leek Fran in april vorig jaar uitbehandeld. Voor vader Benny en moeder Debbie restte nog één piste: een experimenteel vaccin dat professor Stefaan Van Gool in Leuven aan het testen was.

"Dat vaccin wordt gemaakt van het tumorweefsel en vertoont veel minder neveneffecten dan chemo. Het versterkt zelfs de weerstand en laat het lichaam toe om zelf tegen de kankercellen te vechten", verklaart Benny. "Begin september vorig jaar ging Fran weer onder het mes en in oktober zijn we met de vaccinaties gestart. Vier weken lang kreeg ze iedere week een spuitje. Na een maand volgde een nieuwe scan, waarop opnieuw een letsel te zien was. In januari kregen we definitief uitsluitsel dat het om een nieuwe tumor ging."

De behandeling werd toch voortgezet en na een nieuwe operatie in februari volgde weer een vaccinatiekuur. Maandag moest een MRI uitsluitsel brengen. "En die was clean", verklaren beide ouders opgelucht. "Dit is het eerste kleine succes in twee jaar tijd. Het voelt aan als een overwinning en geeft ons even een adempauze. Al beseffen we wel dat de situatie binnen een paar maanden weer helemaal kan omslaan. Wat we nu doen, is tijd kopen. Dat is enorm belangrijk omdat er momenteel een aantal onderzoeken in de steigers staan die binnen een paar jaar misschien een doorbraak kunnen forceren in de kankerbehandeling."

NIGE Foto Joris Herregods: Papa Benny en mama Debbie met hun dochters Noor (4, links), Fran (6, midden) en Liz (2, rechts).