Voorzitter NBA-topper levenslang geschorst wegens racisme

Print

Voorzitter NBA-topper levenslang geschorst wegens racisme

Donald Sterling, voorzitter van NBA-ploeg Los Angeles Clippers, heeft een levenslange schorsing opgelegd gekregen door de National Basketball Association (NBA). De 80-jarige Sterling moet ook een boete van 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro), de maximumboete die de NBA kan opleggen, betalen voor racistisch gedrag.

Sterling werd vorig weekend betrapt terwijl hij zich racistisch uitliet in een telefoongesprek, dat uitlekte op het internet. Daarin zei Sterling aan een vriendin dat "zij zich beter niet in het openbaar zou tonen met zwarten."

"Dit zijn grove en kwetsende beledigingen", reageerde NBA-voorzitter Adam Silver. "Het feit dat deze uitspraken van een clubvoorzitter komen maakt het alleen nog maar erger."

Sterling mag nooit meer een NBA-wedstrijd bijwonen of een club besturen. Zelfs bij trainingen van zijn eigen L.A. Clippers mag hij niet aanwezig zijn. Er zal druk uitgeoefend worden om Sterling zijn club, ter waarde van 575 miljoen dollar (416 miljoen euro), te doen verkopen.In de Verenigde Staten heeft het uitgelekte telefoongesprek van Sterling een rel in gang gebracht. Onder meer president Barack Obama liet weten verontwaardigd te zijn door de uitspraken van Sterling.

Belga, Foto's Reuters/AFP