Voor en na 25 mei

Print
Voor en na 25 mei

Voor en na 25 mei

MR-kopstukken Charles Michel en Didier Reynders hebben gisteren in kranteninterviews laten weten dat ze van géén federale regering met N-VA willen weten. Later op de dag liet cdH-voorzitter Benoît Lutgen op zijn beurt weten dat zijn partij alles in het werk zal stellen om N-VA uit een federale regering te houden.

Is een nieuw cordon sanitaire in de maak? Neen. Dat kan ook niet meer, N-VA zit al in de Vlaamse regering en bestuurt mee in provincies en gemeenten. Bovendien heeft tot nu geen enkele Vlaamse partij de N-VA uitgesloten voor een volgende federale regering. Een regering zonder N-VA is natuurlijk wel mogelijk. Dat is afwachten.

De uithaal van MR en cdH naar N-VA is een gevolg van de N-VA-strategie. Volgens N-VA heeft de Vlaamse kiezer op 25 mei de keuze tussen het N-VA-model voor verandering versus het PS-model voor stilstand. Dit is spek naar de bek van PS-voorzitter Paul Magnette die zijn partij in Franstalig België positioneert als de beste waarborg tegen een N-VA-regering die alle sociale verworvenheden wil terugschroeven.

Dat blijkt aan te slaan, de PS doet het opnieuw iets beter in de peilingen. En dus moeten MR en cdH laten zien dat zij nog straffer zijn dan de PS. De verklaringen van Michel, Reynders en Lutgen zijn dan ook vooral bedoeld voor de Franstalige kiezers.

Bij verkiezingen is er altijd een voor en een na. Tot 25 mei zullen de partijen zich blijven profileren. Zondagavond 25 mei worden de stemmen geteld en weten we wat wel en niet mogelijk is aan coalities. Na 25 mei wordt het bord afgeveegd, vergeten alle partijen wat ze er eerder verklaarden en beginnen de onderhandelingen over de vorming van de federale regering.

Het verkiezingsresultaat van N-VA zal bepalend zijn voor de federale onderhandelingen. Blijft N-VA onder de score van 2010, dan heeft N-VA de verkiezingen verloren en zullen de andere partijen proberen om een regering zonder N-VA te vormen. Wint N-VA, dan kan men nog moeilijk om N-VA heen. Maar ook dan is het niet zeker dat er een federale regering mét N-VA komt. Dat zal afhangen van Bart De Wever. Wil hij al tijdens de regeringsvorming praten over confederalisme, dan sluit hij zichzelf uit omdat geen enkele partij daarover wil praten. Is hij daarentegen bereid om meteen een sociaaleconomische regering te vormen en het denkwerk over een eventuele zevende staatshervorming over te laten aan de nieuwe Senaat, dan is een regering met N-VA wél mogelijk. Dat kan zelfs een regering mét N-VA en mét PS zijn. De PS heeft onder de regering Dehaene bewezen dat ze wel degelijk in staat is om vérdragende maatregelen te nemen.

Eric Donckier