Michael Schumacher benoemd tot ereburger van Sarajevo

De Duitse Formule 1-kampioen Michael Schumacher, nu al vier maanden in het ziekenhuis sinds hij zwaar ten val kwam bij het skieën, werd dinsdag tot ereburger van de Bosnische hoofdstad Sarajevo benoemd. Schumacher krijgt die eer omdat hij zich tijdens de oorlog in de jaren 1990 inzette voor gewonde kinderen.

drombouts

Sarajevo wil Schumacher belonen "voor zijn uitzonderlijke verdiensten, omdat hij te hulp schoot aan kindslachtoffers van de oorlog in Sarajevo, en omwille van zijn bijdrage aan de ontwikkeling van humanitaire principes tussen volkeren van verschillende nationaliteit en geloof."

De voormalige F1-piloot trok in 1996 en 1997 naar Sarajevo om er fondsen te werven voor de verzorging van geblesseerde kinderen. "Schumacher financierde na de oorlog ook zelf de zorgen voor kinderen van wie tijdens de oorlog ledematen geamputeerd werden en won zo voor altijd de sympathie van de Bosniërs voor zich", klinkt het bij het bevoegde kanton.

In 1999 stuurde de Duitser bijvoorbeeld ook een speciaal voertuig naar Bosnië om gehandicapte kinderen te vervoeren. Tussen april 1992 en december 1995 kwamen er zo'n 1.500 kinderen om het leven in Sarajevo, en raakten er 15.000 gewond.

Belga

Archieffoto EPA

Meer over Michael Schumacher