Gedagvaard voor het schijnen met laserpen naar F16's

Print
Gedagvaard voor het schijnen met laserpen naar F16's

Gedagvaard voor het schijnen met laserpen naar F16's

Devlin R. (25) uit Maasmechelen moet zich volgende maandag voor de rechter verantwoorden omdat hij met een laserpen naar een overvliegende politiehelikopter had gemikt. Dat hij ook overvliegende F16's viseerde, ontkent hij met klem.

Luchtmachtpiloten van de basis Kleine Brogel kloegen steeds vaker dat ze vanop de grond verblind werden met een laserpen. In september van vorig jaar zette het federaal parket samen met verschillende lokale politiezones en met de hulp van Defensie een grote actie in om de daders te klissen.

"We wisten dat de kans klein was dat we de dader of daders op heterdaad zouden kunnen betrappen. En toch gebeurde wat niemand had verwacht. Toen de politiehelikopter over Maasmechelen vloog, werd de piloot plots verblind door een laserstraal. Een camera aan boord legde onmiddellijk de positie vast van waar er werd geschenen. Een paar minuten later stopten er drie politievoertuigen voor de deur van Devlin R. in Maasmechelen en werd de jongeman geboeid afgevoerd. "Ik wist niet was ik zag", zei hij kort na zijn vrijlating.

Het federaal parket heeft intussen beslist om hem toch te vervolgen. Hij riskeert een celstraf tot twintig jaar. Maar zo ver zal het wel niet komen. Vermoedelijk zal maandag, voor de correctionele rechtbank in Tongeren, een werkstraf of een celstraf met uitstel worden gevraagd.

Sinds de arrestatie, vorig jaar in september, is het aantal laserincidenten met legervliegtuigen wel gevoelig gedaald.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Lees ook:

Piloten steeds vaker verblind door laserpen
Twintiger opgepakt die F-16 met laserpen bescheen

TG

Archieffoto Belga