Dienst vreemdelingenzaken verzamelt half miljoen vingerafdrukken van asielzoekers

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft ruim een half miljoen vingerafdrukken verzameld van asielzoekers. Het nieuwe systeem, Pintrak, registreert vingerafdrukken van asielzoekers bij hun identificatie. "Het blijft een belangrijk middel in de strijd tegen migratiefraude", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Rombouts Dominick

Op dit moment bevat Pintrak zo'n 524.000 sets vingerafdrukken en maandelijks komen er daar 2.000 bij. Het systeem stuurt ook informatie door aan Eurodac, de Europese databank voor vingerafdrukken. Een van de belangrijkste doelstellingen van het systeem is nagaan of een asielzoeker meerdere asielaanvragen heeft ingediend of een alias heeft gebruikt.

De afgelopen jaren werd een stijgende trend waargenomen van het aantal personen dat al in een ander Europees land een aanvraag had ingediend. Aanvankelijk ging het om 15 procent maar in 2013 bleek dat 21,7 procent van de Belgische asielzoekers al een asielaanvraag had ingediend in een ander Europees land. In 2014 staat de teller voorlopig op 24 procent. De betrokken personen worden dan naar het land teruggestuurd waar ze de eerste aanvraag hebben ingediend.

JERL

Archieffoto

Aangeboden door onze partners