Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge wordt VN-ambassadeur

Voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge is maandag in New York tot goodwill ambassadeur van de Verenigde Naties voor jeugdige vluchtelingen en sport benoemd. Onze landgenoot, die vrijdag 72 wordt, werd door Ban Ki-Moon als VN-ambassadeur aangesteld tijdens de eerste "Internationale Dag van de Sport".

mceulemans

Jacques Rogge was IOC-voorzitter van 2001 tot 2013. Momenteel is hij erevoorzitter van de olympische beweging. Als VN-ambassadeur zal Rogge proberen de sport bij jonge vluchtelingen als een instrument voor vrede, verzoening, veiligheid, gezondheid, onderwijs en gendergelijkheid te promoten.

Recordaantal vluchtelingen

Volgens schattingen van de VN bevinden wereldwijd meer dan 44 miljoen mensen zich in een situatie van gedwongen verplaatsing, het hoogste aantal sinds het midden van de jaren 1990. Meer dan elf miljoen vluchtelingen hebben hun geboorteland verlaten. Volgens de VN worden jongeren het hardst door zo een situatie getroffen.

Ban Ki-Moon en Thomas Bach, de opvolger van Rogge als IOC-voorzitter, waren maandag de belangrijkste sprekers in New York. Zij tekenden een protocolakkoord tussen hun beide organisaties, dat stelt dat sport als instrument voor vrede en ontwikkeling gebruikt zal worden. "Met dit akkoord willen we onze samenwerking naar een hoger niveau tillen. Samen streven we naar een betere wereld", klonk het na de ondertekening.

Verschillen overbruggen

"Sport brengt de mensen dichter bij elkaar. Religieuze, sociale en nationale kloven worden zo overbrugd", verklaarde Ban in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. "Zoveel jonge mensen zijn op de vlucht, in Syrië, Centraal Afrika en andere crisisgebieden in de wereld. Voor zij wiens leven verwoest lijkt, kan sport een nieuwe stimulans betekenen. Sport kan ook een platform vormen om belangrijke problemen als aids of druggebruik aan te pakken. Sporten kan helpen de problemen van deze wereld op te lossen."

"Vandaag vieren we de kracht die sport kan uitoefenen voor vrede en ontwikkeling", klonk het bij Bach. "Sport is de beste factor om mensen te integreren, maakt niet uit welk ras, welke sociale klasse of welke politieke achtergrond. Sport bouwt altijd bruggen, nooit muren. De principes van de Verenigde Naties zijn ook de principes van de olympische beweging."

Gemeenschap

Ook John Ashe, voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, prees de integratiekracht van sport. "Noem een naam als Bolt, Schumacher of Pelé, of vraag gewoon wie de Wereldbeker voetbal wint en iedereen heeft plots iets te vertellen."

Vorig jaar besliste de Algemene Vergadering van de VN dat de eerste Internationale Dag van de Sport in 2014 op 6 april zou plaatsvinden, datum waarop in 1896 in Athene de eerste moderne Olympische Spelen van start gingen. Later bleek echter dat de agenda's van Ban en Bach pas drie weken later in elkaar pasten.

Belga, archieffoto AFP

Meer over Jacques Rogge