Vorm zelf uw regering

Print
Moet Elio Di Rupo opnieuw premier worden, of liever Wouter Beke? Wil u Patrick Dewael als minister van Binnenlandse Zaken? Ziet u voor Jan Peumans een rol weggelegd en wat met Ingrid Lieten? Sinds deze week kan u deelnemen aan onze gloednieuwe stemtest uwregering.be. Deze unieke test vertelt u welke politici het dichtst aansluiten bij uw standpunten en hoe uw ideale regering er zou uitzien.

Naar aanleiding van de verkiezingen op zondag 25 mei lanceren Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en tv-zender Vier de nieuwe stemtest uwregering.be.


Deze 'alternatieve stemtest' is informatief, maar ook leuk, met filmpjes en tekeningen. Bij het doorlopen van de stellingen per beleidsdomein groeit stap voor stap uw regeerprogramma, en waant u zich een beetje informateur. Aan het einde van de test presenteren we u op een staatsiefoto een ploeg politici die corresponderen met uw keuzes: uw regering!

Aan de slag


Hoe begin ik eraan? Per beleidsdomein ontdekt u 15 stellingen, of programmapunten. Daarvan selecteert u er minimaal twee, maximaal vier. Om de stellingen - bijvoorbeeld "eenzijdig de onafhankelijkheid van Vlaanderen inroepen" beter te begrijpen, kan u doorklikken naar een venstertje met meer informatie. Per beleidsdomein mag u ook één stelling een veto meegeven. Dat veto bepaalt net als een prioriteit uw politiek programma. Maak dus gebruik van deze mogelijkheid. Helemaal op het einde mag u enkele programmapunten nog extra gewicht geven, door ze op uw verkiezingsaffiche te slepen.

Welke beleidsdomeinen? U moet nadenken over staatshervorming, milieu en mobiliteit, migratie en asiel, veiligheid en justitie, onderwijs en cultuur, economie en financiën en sociaal beleid. Wie de politiek volgt, merkt dat hier federale en Vlaamse bevoegdheden door elkaar staan. Maar u moet ook voor de beide niveaus stemmen, op 25 mei. Voor de duidelijkheid werken we dus met één regering, waarin dus zowel federale als Vlaamse kopstukken kunnen zetelen.

Hoe betrouwbaar is dit? Het onderzoeksbureau iVox zorgde er met een wetenschappelijk onderbouwde methode voor dat de politici die op het einde in uw regering blijken te zitten, ook werkelijk aansluiten bij uw mening. Daarvoor werden 200 politici bevraagd. Om het plaatje compleet te maken, vindt u ook terug welke politici vér van uw mening staan. Zij vormen uw 'oppositie.' Op eenzelfde betrouwbare manier voerde iVox een meting van de stellingen bij 2000 Vlamingen uit. Die laat u op het einde van de test toe om te kijken hoe populair uw partijprogramma is. U weet dus hoe de rest van Vlaanderen erover denkt.

Hoe gaat het praktisch? Het deelnemen, via de website uwregering.be, kost ongeveer een kwartier. U kan de test onderbreken en later rustig verder invullen via de knop 'Bewaar voor later'. Op het einde presenteren we u een staatsiefoto van uw ideale regering. Die kan u delen op uw Facebook-profiel of via Twitter. Leuk is dat u, op basis van het postnummer dat u in het begin van de test ingeeft, uw regering kan vormen met mensen uit de eigen kieskring. Wie deelneemt, kan achteraf intekenen op een mailing met verkiezings- en ander nieuws van Gazet van Antwerpen.

Valt er nog te lachen? Tussen al dat denk- en keuzewerk valt ook wat te lachen. Tekenaar Peter Goes ging rond elk beleidsdomein aan de slag: België splitsen, het huiswerk afschaffen, langer werken, extra rijstroken aanleggen: het is op papier snel gebeurd, maar wat zijn de gevolgen? De dilemma's leveren leuke animatiefilmpjes op. "Denk daar maar eens over na", is dan ook de baseline van elk filmpje en van het hele project. Het digitale bureau Nascom zette het idee om in een flitsende toepassing.

Een korte handleiding van de stemtest kan u eveneens via YouTube bekijken:

uwregering.be
www.facebook.com/uwregering.be
www.twitter.com/uwregering_be