Stamcelkliniek voor paarden opent de deuren in Lummen

In Lummen wordt volgende week de stamcelkliniek voor paarden officieel geopend. Het gaat om een uniek project in Europa, waar paarden in hypermoderne faciliteiten kunnen verzorgd worden. Het stamcellabo, waar cellen worden gemaakt om het genezingsproces van paarden te versnellen, is de blikvanger van de nieuwe kliniek.

drombouts

Equitom is de naam van de nieuwe paardenkliniek die op 4 mei in Lummen de deuren opent. Initiatiefnemer Tom Mariën (foto), een paardenchirurg, heeft de ambitie om hier een uniek expertisecentrum voor de behandeling van paarden uit de grond te stampen. Daarvoor werd fors geïnvesteerd in moderne apparatuur en faciliteiten.

Zo beschikt het centrum over 2 operatiezalen, 3 ontwaakkamers, 5 intensive-care boxen, 55 hospitalisatieboxen en een verzorgingskamer met een paardendouche en solarium. Er is bovendien alle apparatuur voor medische beeldvorming, zoals toestellen voor MRI, CT-scan, botscan, echografie en radiografie. Die complete uitrusting maakt het project uniek in Europa.

Blikvanger in Equitom is de toepassing van stamceltherapie voor paarden. Tom Mariën is hier een pionier in. In het labo ontwikkelde hij diverse soorten stamcellen, waardoor bijvoorbeeld de aanmaak van kraakbeencellen mogelijk wordt, en de genezing van de dieren versnelt. De dokter maakt zich sterk dat door zijn onderzoek ook mensen kunnen behandeld worden met een soortgelijke vorm van deze therapie.

Foto Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio