Lance Armstrong beschouwt zichzelf nog steeds als Tourwinnaar

Print
Lance Armstrong beschouwt zichzelf nog steeds als Tourwinnaar

Lance Armstrong beschouwt zichzelf nog steeds als Tourwinnaar

Gevallen wielerheld Lance Armstrong beschouwt zichzelf nog steeds als zevenvoudig Tourwinnaar. Dat heeft hij in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Outside laten weten.

The Boss speelde zijn zeven tourzeges kwijt na een grootschalig onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. In januari 2013 gaf hij in een interview bij Oprah Winfrey voor het oog van de hele wereld zijn dopinggebruik toe.

"Ja, ik denk dat ik die wedstrijden won", aldus de 42-jarige Texaan. "Ik weet dat dit niet het antwoord is dat iedereen leuk zal vinden, maar de realiteit van die jaren is dat dat een vieze periode was", stelde de ex-renner van US Postal, Discovery Channel en RadioShack.

"Het was een echte wapenwedloop en we hebben er allemaal aan deelgenomen", verwees Armstrong naar het, volgens hem, massale dopinggebruik van het wielerpeloton in de jaren 1990 en 2000.

De Amerikaan is ook van mening dat de Tourorganisatie een winnaar moet aanduiden voor de edities van 1999 tot 2005. "Het zou een fout en een gebrek aan respect voor onze sport zijn om die zeven jaren leeg te laten. Als ik niet won, moet iemand anders als winnaar worden aangeduid. Uiteraard ga ik zeggen dat ik de winnaar ben. Vraag het maar aan de andere deelnemers van de Tour die samen met mij geleden hebben. Ik denk dat ik wel weet wat ze zullen antwoorden", klinkt het.

Archieffoto AFP