Botoxproducent Allergan krijgt miljardenbod

Print
Botoxproducent Allergan krijgt miljardenbod

Botoxproducent Allergan krijgt miljardenbod

Valeant Pharmaceuticals heeft 46 miljard dollar (33,3 miljard euro) over voor Allergan, de producent van anti-rimpelmiddel Botox. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Valeant biedt 48,30 dollar in contanten en 0,83 eigen aandelen voor elk aandeel Allergan. Daarmee zou het bedrijf 14,4 miljard dollar in contanten neerleggen voor Allergan, terwijl de geboden aandelen tegen de slotkoers van maandag circa 32 miljard dollar waard zijn.

Besparing door overname

Valeant wordt gesteund door Pershing, de investeringsmaatschappij van de activistische belegger Bill Ackman. Die heeft in de afgelopen tijd een belang van 10 procent in Allergan opgebouwd. Valeant verwacht dat beide bedrijven door de overname zeker 2,7 miljard dollar kunnen besparen.

Bausch & Lomb

Het Canadese Valeant is van oudsher een producent van generieke medicijnen. Het bedrijf is de afgelopen jaren echter driftig op zoek naar uitbreiding en kocht in dat verband vorig jaar nog contactlenzenfabrikant Bausch & Lomb voor 8,7 miljard dollar.

Valeant zou al ruim anderhalf jaar achter Allergan aanzitten, maar dat bedrijf wimpelde eerdere toenaderingspogingen af. Allergan boekte vorig jaar een omzet van 6,3 miljard dollar, waarvan bijna een derde op het conto kwam van Botox.

Belga, archieffoto