"Provincie Antwerpen dé sterkhouder van Vlaamse economie"

Print
"Provincie Antwerpen dé sterkhouder van Vlaamse economie"

Provincie Antwerpen dé sterkhouder van Vlaamse economie

38 procent van alle investeringen in Vlaanderen en 44 procent van de omzet van de Vlaamse economie is toe te schrijven aan bedrijven met een zetel in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe 'Economische Barometer' die voor de provinciebestuur werd opgesteld.

De provincie en regionale sociaal-economische overlegcomités (RESOC's) ontwikkelden samen met de Universiteit Antwerpen de Economische Barometer, waarmee sociaal-economische indicatoren uit verschillende bronnen op een website worden samengebracht. Daarmee kunnen verantwoordelijken hun beleid uitstippelen.

Export

Naast de investerings- en omzetcijfers valt de provincie ook haar exportgerichtheid op. 60 procent van de uitvoerwaarde komt van Antwerpse bedrijven. "Deze cijfers laten het belang zien van de logistieke draaischijf van de haven van Antwerpen en gerelateerde transport- en groothandelsactiviteiten in de bredere regio", klinkt de verklaring. "Ook de diamantnijverheid en de geïntegreerde chemische cluster in de haven en langs het Albertkanaal dragen bijzonder sterk bij tot dit resultaat." De provincie telt volgens de onderzoekers voornamelijk industriële sectoren die sterk conjunctuurgevoelig zijn.

Op vlak van werkgelegenheid is bijna drie op tien (1,17 miljoen personen) personen van de potentieel actieve bevolking uit het Vlaams gewest in de provincie Antwerpen gevestigd. Ook wat betreft het aantal jobs is de provincie Antwerpen de grootste. In 2012 waren er 826.833 jobs, voornamelijk in Antwerpen, Mechelen en Turnhout, maar ook Geel, Lier en Herentals. Sinds 2006 zijn er tot en met 2012 ongeveer 6,5 procent arbeidsplaatsen bijgekomen, voornamelijk in het gebied van RESOC Mechelen (+8,1 procent), RESOC Kempen (+7,5 procent) en RESOC Antwerpen (+5,5 procent).

Specifiek voor de stad Antwerpen wordt met 90 procent een hoge jobratio (aantal jobs per 100 inwoners op arbeidsleeftijd) opgetekend, maar tegelijk ook een lage werkzaamheidsgraad. Daar wordt pendelverkeer vanuit omliggende regio's als oorzaak aangehaald.

Belga
Foto Stefaan Van Hul