Btw-fraudeurs moeten half miljoen euro betalen

Print
Btw-fraudeurs moeten half miljoen euro betalen

Btw-fraudeurs moeten half miljoen euro betalen

Tongeren - De correctionele rechtbank van Tongeren heeft dinsdag vijf mannen veroordeeld tot celstraffen van acht maanden tot twee jaar effectief voor grootschalige btw-fraude in heel Europa. De rechtbank verklaarde daarnaast meer dan 500.000 euro verbeurd.

De bende gebruikte in 2009 Belgische vennootschappen om in andere Europese lidstaten hoge btw-teruggaven te realiseren. Dat deden ze op basis van een artikel over de Europese btw-richtlijn. Dat artikel gaf hen de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vorderen in het land waar producten werden aangekocht.

Hiervoor gebruikten de mannen echter valse documenten waardoor ze voor meer dan tien miljoen euro btw-teruggaven probeerden te eisen. De bende had het vooral gemunt op Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Portugal.

De twee hoofdbeklaagden werden veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee jaar. Daarnaast moeten ze een boete betalen van 3.000 euro en krijgen ze een beroepsverbod van tien jaar. Een van de twee hoofdbeklaagden was niet aanwezig. Het openbaar ministerie beval voor hem de onmiddellijke aanhouding. De drie andere leden kregen celstraffen van acht tot achttien maanden effectief.

De rechtbank verklaarde daarnaast een bedrag van meer dan 500.000 euro verbeurd. De mannen staan ook in Nederland terecht voor de feiten die ze daar gepleegd hebben.

Belga, archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio