Celebs

"Ik heb meer slaag gekregen van mijn vader dan eten"

Print
"Ik heb meer slaag gekregen van mijn vader dan eten"

Ik heb meer slaag gekregen van mijn vader dan eten

Eddy Merck mag de wielerprijzen dan aan elkaar geregen hebben, op z'n 68ste kijkt hij toch vooral cynisch terug op het wielercircuit. "De oorzaak van al die valpartijen de laatste tijd? Simpel: de renners kunnen niet meer sturen."

Die hardere visie op de realiteit heeft Merckx van geen vreemden. "Ik ben maar en gewone mens als een ander. Mijn vader heeft me geleerd om niet altijd naar boven te kijken. Als er op school kinderen naar de Azurenkust gingen, zei hij: Wees blij dat je naar Blankenberge kunt, want dat kunnen veel mensen ook niet. Ik heb nooit gezweefd: als je met beide voeten op de grond staat, valt de schade mee als je eens valt", steekt Merckx van wal in Humo.

"Tijdens de koers leek ik vooral op mijn vader. Het karakter kwam dan naar boven: mijn vader heeft dag en nacht gewerkt. Dikwijls sliep hij niet en ging hij rechtstreeks naar de vroegmarkt. Vlak na de oorlog verhuisden we van Meensel-Kiezegem naar Sint-Pieters-Woluwe: iedereen sprak daar Frans, terwijl hij enkel oui kon zeggen. Hij was ook nog eens maaglijder. Mijn moeder was dan weer jovialer. Van mijn vader heb ik in ieder geval meer slaag dan eten gekregen. Maar ik verdiende het, want ik was een speelvogel. Zodra ik koerste, is hij gekeerd: eindelijk deed ik iets goed."

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen