Studenten en senioren binnenkort onder één dak?

Print
Studenten en senioren binnenkort onder één dak?

Studenten en senioren binnenkort onder één dak?

In Gent kunnen studenten en senioren binnenkort onder één dak wonen. Tenminste als de gemeenteraad het seniorenbeleidsplan van het OCMW volgt.

Het Gentse OCMW heeft een plan klaar waarmee het hoopt senioren zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen laten wonen. De stad vreest dat de geplande extra woonunits voor senioren niet volstaan om de vergrijzing te kunnen opvangen.

Daarom is het Gentse OCMW bezig met een aantal alternatieve samenlevingsvormen, zoals cohousing of kangoeroewonen. "Veel 65-plussers zijn nog heel goed te been, maar wonen in te grote huizen", zegt Rudy Coddens (sp.a), OCMW-voorzitter van Gent. "Voor hen willen we het bijvoorbeeld juridisch mogelijk maken om een student of zelfs een heel gezin in huis te nemen."

Het is de bedoeling dat de student dan in ruil voor een betaalbare kamer kleine klusjes opknapt. Na een rondvraag bij Antwerpse studenten blijkt het voorstel van het Gentse OCMW lang niet zo gek. "Nee, een prima idee, want het zou de verdraagzaamheid tussen studenten en andere buurtbewoners, wat niet altijd positief te noemen is, kunnen vergroten", zegt Louis Warlop, voorzitter van de studentenraad van de Universiteit Antwerpen.

"Het Antwerpse stadsbestuur is een spreidingsplan voor studentenkoten aan het opstellen. Op die manier wil het de overlast in de typische studentenbuurten inperken. Ik geloof dat het samenleven van studenten en senioren het evenwicht in buurten zou kunnen herstellen, alsook het wederzijds begrip vergroten. Maar natuurlijk kan het niet de bedoeling zijn dat de studenten dagelijks voor verpleger of verpleegster moeten spelen, of omgekeerd, dat de senioren tot oppas worden gebombardeerd."

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Karin Vanheusden

Foto Jan Van der Perre