Moslimfundamentalisten roepen op om niet te gaan stemmen

Print

Moslimfundamentalisten roepen op om niet te gaan stemmen

Een nieuwe lichting fundamentalisten duikt op in Antwerpen. Afgelopen weekend deelden vier van hen pamfletten uit tegen de democratie. “Ga niet stemmen”, klonk het.

Vier fundamentalistische moslims trokken afgelopen weekend door de Antwerpse straten met flyers tegen de verkiezingen. ‘Be Muslim, Don’t vote’, stond er te lezen op de pamfletten die ze uitdeelden. Met de actie proberen de radicale jongeren andere moslims te overtuigen om niet te gaan stemmen op 25 mei. Als argument halen de mannen aan dat “het wetgeven een exclusief recht van Allah is”.

Opgepakt

Op de Facebookpagina waar ze hun actie aankondigden, volgde een dag later het bericht dat de mannen opgepakt waren door de Antwerpse politie. Naar eigen zeggen hebben ze twaalf uur in een politiecel moeten doorbrengen. De politie kon die arrestatie gisteren niet bevestigen.

Volgens onbevestigde bronnen duikt sinds kort wel een nieuwe lichting fundamentalisten op in Antwerpen, vermoedelijk aangevuld met enkele teruggekeerde Syriëstrijders.

Via sociale media verspreidt de beweging onder meer stickers met het logo van de terreurorganisatie Al Qaeda. De organisatie onder leiding van ene Abu Fahd zou haar hoofdkwartier hebben vlak bij het politiekantoor in de Handelstraat.

Jejoen


Jejoen Bontinck op Facebook in de Porsche van zijn oom

Wie ook terug in beeld komt, is Jejoen Bontinck. Hij verklaarde bij zijn terugkeer dat hij het extremisme had afgezworen en tegen alle vormen van geweld was. Op zijn Facebookpagina is de jonge Antwerpenaar echter nog steeds bevriend met verschillende radicale moslims en met kerels die nog steeds in Syrië actief zijn.

In een artikel dat vandaag in Dag Allemaal staat, zegt zijn vader Dimitri dat die contacten in zijn opdracht gelegd worden. “Ik ben een boek aan het schrijven en dat kadert in de research daarrond”, aldus vader Bontinck.

Sam Reyntjens
Foto boven GVA: Enkele moslimfundamentalisten deelden dit weekend flyers tegen de verkiezingen uit in Antwerpen