Treinstaking Luik: "Dit kan niet door de beugel"

Print
Treinstaking Luik: "Dit kan niet door de beugel"

Treinstaking Luik: Dit kan niet door de beugel

De spontane staking die dinsdagochtend uitbrak onder de Luikse treinbestuurders, heeft te maken met de daling van een premie. "Het gaat om een daling die in sommige gevallen kan oplopen tot 300 euro per maand, terwijl de werkdruk helemaal niet gewijzigd is", zegt Marc Eyen van de christelijke vakbond.

Lees ook:
Treinverkeer verstoord door wilde staking in Luik

Het conflict draait meer bepaald om de productiecoëfficiënt, of de berekening van een premie op basis van het aantal bediende depots. Die coëfficiënt ging omlaag na de afschaffing van het goederenvervoer.

Voor de paasvakantie was er overleg met de directie, maar de werknemers vinden dat de uitleg die ze kregen, niet voldoende duidelijk was. "In het kader van het transportplan moeten de coëfficiënten binnen zes maanden toch herberekend worden. Waarom dat nu al doen?", vraagt Eyen zich af.

Dinsdagochtend vindt opnieuw overleg plaats. Volgens de vakbondsman neemt 95 procent van de Luikse treinbestuurders deel aan de actie.

"Dit kan niet door de beugel"

De reizigersorganisatie TreinTramBus is niet te spreken over de spontane staking. "Dit kan niet door beugel. De reizigers worden pas op het perron geconfronteerd met het uitblijven van de dienstverlening waardoor ze zich niet kunnen voorbereiden", zegt Jan Vanseveren van TreinTramBus dinsdag. De reizigersorganisatie wil dat er sancties komen indien de stakingsafspraken niet worden nageleefd.

"Een staking moet minstens tien dagen op voorhand worden aangekondigd. Dat is zo afgesproken met de vakbonden. Met een aangekondigde staking kunnen we dan ook leven, maar dat is nu niet het geval."

Vanseveren wil dan ook dat dergelijke onaangekondigde stakingen aan banden worden gelegd en oppert de mogelijkheid om sancties op te leggen aan de stakers. "Als een staking niet voldoende op voorhand wordt aangekondigd, dan moet er een manier gevonden worden om de stakers te straffen, zodat de reizigers niet langer de dupe zijn", besluit Vanseveren.

Belga, Archieffoto