Peeters waarschuwt voor chaos met N-VA

Print
Peeters waarschuwt voor chaos met N-VA

Peeters waarschuwt voor chaos met N-VA

"De Vlamingen kunnen zich geen regering permitteren die eerst een jaar tijd nodig heeft om te studeren. Dan geraakt de zesde staatshervorming in het slop." Met die woorden heeft uittredend minister-president Kris Peeters (CD&V) dinsdag in De Morgen gewaarschuwd voor een Vlaamse regering met N-VA aan het roer. "Als men niet in chaos of onzekerheid wil komen, moet men heel duidelijk een stem uitbrengen op CD&V", vulde hij aan in De Ochtend op Radio 1.

Lees ook: Homans mikt op stoel Peeters

In het interview wijst Peeters erop dat de nieuwe bevoegdheden voor Vlaanderen op 1 januari 2015 al moeten worden omgezet in beleid. "Dat is verschrikkelijk vroeg dag als je nog niet weet wat je er precies mee aan wilt. En of je het wel wilt", aldus Peeters.

De grootste zorg van het CD&V-boegbeeld is dat "de Vlaming zich achteraf zal afvragen of al die bevoegdheden niet beter federaal waren gebleven". "Als je dat wil voorkomen, moet je zeer snel kunnen handelen."

Volgens De Morgen lijdt het voor Peeters geen twijfel dat de zesde staatshervorming zal mislukken als N-VA de minister-president levert. De partij van Bart De Wever zat niet mee rond de tafel toen de staatshervorming werd onderhandeld.

Ervaring

Bovendien draait het voor Peeters ook om "ervaring". "Ik heb geen enkel probleem met de twee collega's die nu deel uitmaken van de regering. Maar het is totaal iets anders om als minister-president de leiding te hebben", verduidelijkte hij in De Ochtend. Het "jaar studeren" slaat volgens Peeters ook daar op. "Mensen die geen ervaring hebben als minister of minister-president, die moeten zich tot inwerken en dat duurt een bepaalde periode."

N-VA-voorzitter De Wever bevestigde het voorbije weekend dat zijn partij het minister-presidentschap wil opeisen als N-VA de grootste partij wordt. Volgens de kranten werd de voorbije dagen nog duidelijker dat Liesbeth Homans in de frontlinie staat om die regering te leiden.

"Grootste in Vlaanderen"

Donderdag had CD&V-voorzitter Wouter Beke nog laten verstaan dat zijn partij de ambitie heeft om de Vlaamse regering te leiden na de verkiezingen. Ook Peeters toont zich strijdvaardig. Hij wil zich niet vastpinnen op een percentage dat nodig is om de leiding op te eisen. "Dat is een zinloze discussie. Wij zijn nu heel duidelijk: CD&V wil de leiding van die Vlaamse regering. Wij willen de grootste zijn in Vlaanderen."

Foto Belga