Nieuwe verzoeningspoging bij Lanxess na woelige week

Print
Nieuwe verzoeningspoging bij Lanxess na woelige week

Nieuwe verzoeningspoging bij Lanxess na woelige week

De socialistische en christelijke arbeidersbonden bij butylrubberfabriek Lanxess Rubber NV uit Zwijndrecht zitten dinsdag vanaf 10.30 uur samen bij de sociaal bemiddelaar voor een nieuwe verzoeningsvergadering, op initiatief van sectorfederatie essenscia en de Lanxessdirectie zelf.

"We hebben hier om gevraagd", zegt Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove. "We willen hier zo snel als mogelijk uitraken." Volgens vakbonden en directie is de afloop momenteel moeilijk te voorspellen.

De nieuwe poging komt er na een woelige week voor het bedrijf, dat intussen in de zevende stakingsweek zit. Maandag was er al een urenlange verzoeningspoging die op niets uitdraaide. Dinsdag verscheen een open brief van kaderleden en bedienden waarin arbeiders werden opgeroepen om hun wil tot werken te laten horen, wat woensdag resulteerde in een optocht van een aantal arbeiders naar de Lanxess-fabriek. Vrijdag verklaarde de directie dat er "wel degelijk" concrete sluitingsscenario's klaarliggen voor het geval dat de staking niet op korte termijn opgelost raakt.

Donderdag vindt normaliter nog een personeelsvergadering plaats, waar de bonden de arbeiders willen bevragen over hun verwachtingen. Sinds 6 maart staken de arbeiders bij het chemiebedrijf na afgesprongen cao-onderhandelingen. Voornaamste eis van de bonden momenteel is de opname van bepaalde interne procedures in de cao. De directie benadrukt dat het zelf eindverantwoordelijke is voor de leiding van een fabriek.

Foto Belga