Seks & Relaties

"Iedereen is eigenlijk een beetje gek"

Print
"Iedereen is eigenlijk een beetje gek"

Iedereen is eigenlijk een beetje gek

Iedereen heeft wel eens het gevoel dat zijn naasten het helemaal verloren zijn en een tikkeltje gek zijn geworden. Geen ongegrond gevoel, zo blijkt uit een onderzoek gevoerd in Nederland en België. "Iedereen is stiekem een tikkeltje gek."

Meer dan 1 op de 3 Nederlanders kampt met een milde vorm van depressieve klachten. 10% zegt zelfs ernstige depressieve klachten te ervaren. 1 op de 5 Nederlanders zegt ook met angstgevoelens te kampen en 7% heeft ernstige angstproblemen£. Een kwart zegt ook last van stress te hebben en 5% zegt dat de stress hun dagelijkse leven belemmert. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat niemand helemaal normaal is.

"We zijn allemaal een beetje gek. In ieder geval zijn allerlei beetjes van afwijkingen aanwezig. Vrijwel iedereen heeft als kind een periode gehad waarin je alleen op de witte stukken wilde oversteken, en dat is heel gewoon. Maar als je datzelfde later als volwassene niet onder controle krijgt, wordt het dwangmatig en neurotisch. Hetzelfde geldt voor sombere buien. Iedereen heeft ze wel eens, maar dat betekent nog niet dat we allemaal professionele hulp nodig hebben. Bovendien: wat is normaal en wat is niet normaal", aldus de hoofdonderzoeker Peter de Jonge, professor psychiatrische epidemiologie aan de universiteit van Groningen in De Volkskrant.

Mieke Geysmans

Niet te missen