Overheid blijf bij uw leest

Print

Overheid blijf bij uw leest

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De overheid snapt niets van innovatie. En zal het nooit snappen. Het is zelfs beschamend om te zien hoe politici naarstig hun best doen om te doen alsof. De afgelopen week werd dit eens te meer duidelijk. Mevrouw de Brusselse minister Grouwels dacht stemmen te halen bij de taxisector en verbood het innovatieve, klantvriendelijke Uber-platform. Waarom? Omdat de regeltjes het haar toelieten. Les excuses sont faîtes pour s’en servir, zeggen ze dan. Niet dat deze kortzichtigheid het ergste was, neen, wel omdat ze met uitgestreken gezicht verklaarde dat ze dé oplossing had: de overheid ging zelf wel een app bouwen. Wat-een-goed-idee!

Mevrouw Grouwels kreeg de volle laag in de (sociale) media en de #grouwelsverbiedt Twitter-hetze haalde zelfs de buitenlandse media. De NOS bracht het zelfs als een Belgenmop. Kijk, dan ben ik beschaamd. Diep beschaamd. Maar daar bleef het niet bij. Men vond het ook nodig om populaire platformen zoals AirBNB en Couchsurfing te gaan beknotten. Pfff. Als we met België nog eens het internationaal nieuws halen, dan is het om te huilen. Hoogste belastingsdruk, verbod Uber, beperking AirBNB, de erbarmelijke ontvangst van Obama,… Waar we vooral goed in zijn, is onszelf belachelijk maken voor de hele wereld. De opgelopen imagoschade, zowel in binnen- als buitenland, is enorm.

En toch willen we heel graag grote, innovatieve bedrijven naar ons landje lokken. We hebben er zelfs peperdure handelsmissies voor over. Maar hoe denk je dat de Googles van deze wereld denken over de cultuur die hier heerst? Over een overheid die geen voeling heeft met een moderne maatschappij? De wereld is veranderd en het wordt hoog tijd dat de houding van het stelletje betweters aan de top ook verandert.

Beste politici, de beste overheid is een overheid die onzichtbaar is. Eentje die zich in alle luwte van zijn taken kwijt. Vergeet het ego, vergeet de drang om te ‘scoren’. Leer observeren, leer luisteren en heb vertrouwen in wat gewaardeerd wordt door uw burgers. En vooral: leer leven in de schaduw. De tijden van de zonnekoning zijn lang vervlogen.

Dus stop alstublieft met dat populistisch geleuter over innovatie en het scheppen van banen. Zorgen voor werkgelegenheid betekent niet ambtenaren aan het werk zetten, maar werk-gelegen-heid creëren. Met andere woorden, een cultuur laten gedijen waar creativiteit, innovatie en ondernemerschap wel bij varen. Een cultuur die openstaat voor disruptieve ontwikkelingen. Zonder het betuttelende vingertje. We willen niet meer overheid, we willen minder. Véél minder.

De beste stuurlui staan inderdaad aan wal. Ga dus niet zelf schepen bouwen of navigator spelen. Laat dat over aan de echte captains of industry.

Vanzelfsprekend,
Nick Decrock, toekomstdenker.

Reageer op Twitter: @ndecrock