Homans mikt op stoel Peeters

Print
Homans mikt op stoel Peeters

Homans mikt op stoel Peeters

De N-VA opende zaterdag een nieuw campagnesecretariaat en greep meteen de kans om iedereen op scherp te zetten. "Als Kris Peeters het minister-presidentschap claimt, dan toont hij geen respect voor de kiezer", zei Liesbeth Homans in Knack..

Als de traditie gerespecteerd wordt, dan levert de N-VA de volgende minister-president. Meer nog, dan wordt Liesbeth Homans, die momenteel de Antwerpse N-VA-lijst voor het Vlaams parlement trekt, mogelijk de eerste vrouwelijke minister-president. "Wij zijn bereid om de verantwoordelijkheid op te nemen die de kiezer ons geeft", stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Coalitie

Toch schuilt er enige angst in de rangen van de N-VA. Zo gaf Kris Peeters (CD&V) te kennen dat hij graag minister-president wilde blijven. Als hij dat wil doen als grootste partij, wil dat zeggen dat hij een coalitie zou aangaan met alle andere partijen, behalve de N-VA. "Ik heb Wouter Beke dat horen vertellen en zie dat als een bedreiging naar de N-VA toe", zegt De Wever hierover.

Maar de partij wil zeker voor de verkiezingen niemand uitsluiten. "Ik zie die rol van minister-president als een middel, niet als een doel op zich", zegt Homans. "Ik heb liever geen N-VA-minister-president en een regering die 80 procent van ons programma verwezenlijkt, dan een mét een N-VA minister-president die 79 procent van het N-VA programma verwezenlijkt."

"Chaos met N-VA"

Kris Peeters ging meteen de confrontatie aan. In de krant De Morgen waarschuwt hij voor een Vlaamse regering met N-VA aan het roer. "De Vlamingen kunnen zich geen regering permitteren die eerst een jaar tijd nodig heeft om te studeren. Dan geraakt de zesde staatshervorming in het slop." Op Radio 1 ging hij maandagochtend nog een stapje verder. "Als men niet in chaos of onzekerheid wil komen, moet men heel duidelijk een stem uitbrengen op CD&V."

Lees meer: Peeters waarschuwt voor chaos met N-VA

JVB