"Mark Fields nieuwe bestuursvoorzitter Ford"

Print
"Mark Fields nieuwe bestuursvoorzitter Ford"

Mark Fields nieuwe bestuursvoorzitter Ford

Ford staat op het punt om Mark Fields te benoemen tot bestuursvoorzitter. Ook zal de op een na grootste Amerikaanse autofabrikant bekendmaken wanneer de huidige topman, Alan Mulally, met pensioen gaat. Dat stelden ingewijden maandag.

Waarschijnlijk stapt Mulally, die gezien wordt als de man die Ford redde van de ondergang, nog voor het eind van dit jaar op. Mulally, die vorig jaar genoemd werd als opvolger van Steve Ballmer als bestuursvoorzitter van Microsoft, is 68. De 53-jarige Fields is momenteel de operationeel directeur bij de autofabrikant, waar hij al 25 jaar werkt.

Mulally wist Ford voor een faillissement te behoeden, onder meer dankzij een lening van 23 miljard dollar die hij in 2006 afsloot. Hij was toen net overgestapt van vliegtuigbouwer Boeing naar Ford. De gelauwerde topman zette Ford weer op de kaart met stijlvolle en zuinige auto's, waaronder de zeer succesvolle Focus-lijn.

Recordwinsten

Fields werd in december 2012 benoemd tot operationeel directeur en werd daarmee al de tweede man bij Ford achter Mulally. Hij slaagde er sindsdien in forse verliezen in Noord-Amerika om te buigen in recordwinsten.

Terwijl rivalen General Motors en Chrysler met miljarden dollars van de Amerikaanse overheid overeind gehouden moesten worden, wist Ford op eigen kracht uit een dal te klimmen. Het bedrijf leed tussen 2006 en 2008 in totaal een verlies van 30 miljard dollar, maar boekte in de afgelopen 5 jaar een winst van ruim 42 miljard dollar.

Belga

Foto Reuters: Mark Fields