Blatter: "WK 2022 moet in de winter plaatsvinden"

Print

Blatter: "WK 2022 moet in de winter plaatsvinden"

Blatter: WK 2022 moet in de winter plaatsvinden

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zondag op de Franse tv-zender BeIn Sport nogmaals verklaard dat hij voorstander is van het idee om het WK 2022 in Qatar op het einde van het jaar te organiseren. Daarnaast ontkende hij met klem dat de Wereldvoetbalbond verantwoordelijk is voor de dood van arbeiders bij de opbouw van de stadions.

"Het zou beter zijn dat het WK eind 2022 plaatsvindt. We moeten realistisch zijn en daarom willen we dat er in de winter gespeeld wordt", aldus de 78-jarige Zwitser. "Door de warmte is het onmogelijk om tijdens de zomermaanden te spelen. Het gastland is het daar niet mee eens, maar wij staan achter ons standpunt."

Kalenderproblemen

Al vanaf het moment dat Qatar het WK toegewezen kreeg, bestaat er onenigheid over de datum waarop het toernooi moet plaatsvinden. Tijdens de zomer lopen de temperaturen in het emiraat volgens de FIFA te hoog op om er te kunnen voetballen. Een WK in de winter zou dan weer problemen voor de kalender met zich meebrengen.

Doden bij stadionbouw

Blatter, sinds 1998 FIFA-voorzitter, sprak zich verder ook nog uit over de problemen bij de bouw van de WK-stadions. Daarbij lieten al enkele arbeiders het leven. "De werkzaamheden zijn slecht georganiseerd en daar ligt de oorzaak voor hun dood, niet bij het voetbal", benadrukte Blatter. "Ook de grote Europese bedrijven die meewerken aan de opbouw van de stadions hebben boter op het hoofd. Zij zijn immers verantwoordelijk voor hun werknemers."

Belga, archieffoto PhN