President Zuid-Korea: "Kapitein en bemanning zijn moordenaars"

Print
President Zuid-Korea: "Kapitein en bemanning zijn moordenaars"

President Zuid-Korea: Kapitein en bemanning zijn moordenaars

Duikers hebben nog eens 25 lichamen geborgen uit het wrak van het schip dat woensdag zonk voor de zuidkust van Zuid-Korea. Dat brengt de dodentol zondagavond op 64. Intussen illustreert een transcript van communicatieverkeer tussen de autoriteiten en een bemanningslid de verwarring en besluiteloosheid die na het kapseizen van de boot regeerde.

Het heeft drie dagen geduurd vooraleer de ruim vijfhonderd duikers konden beginnen met de berging van de lichamen. Er zijn nog steeds 238 opvarenden vermist, voornamelijk scholieren. 174 passagiers overleefden het drama. Verantwoordelijken van de kustwacht geloven dat er nog kans is om overlevenden te vinden in luchtbellen in het schip.

4 bemanningsleden opgepakt

In Zuid-Korea zijn nog eens vier bemanningsleden opgepakt van de ferry die vorige week zonk met honderden mensen aan boord. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap bericht. Zaterdag waren al de kapitein en twee bemanningsleden gearresteerd.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye vergeleek maandag de daden van de kapitein en sommige bemanningsleden van de gezonken veerboot met een moord.

Mars naar Seoul

De lichamen liggen opgebaard in tenten in de haven van het eiland Jindo, waar naasten van de passagiers de slachtoffers kunnen identificeren. Een tweehonderdtal naasten wilden zondag een mars naar de hoofdstad Seoul aanvatten om hun ongenoegen te uiten over de trage reddingsoperatie, maar de politie verhinderde hen de brug naar het vasteland te betreden.

Intussen bevestigt een zondag gepubliceerd transcript de verwarring die heerste in de eerste 45 minuten na het kapseizen van de boot. Een bemanningslied vroeg de maritieme autoriteiten meermaals of er reddingsboten op komst waren, maar kreeg geen duidelijk antwoord. Hem werd enkel opgedragen de passagiers te verzoeken om een reddingsvest en zoveel mogelijk kleren te dragen.

Acties verklaren

De kapitein en twee bemanningsleden werden zondag gefilmd toen ze werden ondervraagd in het politiekantoor van Jindo. Hij moet er proberen verklaren waarom hij zolang heeft gewacht met de evacuatie van de opvarenden en waarom de passagiers de noodlottige opdracht kregen om op hun plaatsen te blijven. De man ligt zwaar onder vuur omdat hij het schip verliet toen er nog honderden mensen vastzaten aan boord.

Belga, foto Reuters