Politieke debatten verboden op school

Het departement Onderwijs van de Vlaamse overheid wil niet dat de scholen nog politieke debatten organiseren de komende weken. Debatten mogen niet binnen en buiten de schoolmuren, noch voor leerlingen of een ander publiek. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

evrolix

"Want dit kan worden begre­pen als een aange­legenheid voor het voeren van politie­ke propaganda op school", luidt het advies van het departement. De commissie die het advies uitvaardigende, kan scholen die toch een debat organiseren, sanctioneren. In het uiterste geval kunnen de werkingsmiddelen ingetrokken worden.

De baas van het katholieke onderwijs, Mieke Van Hecke, is niet te spreken over het verbod. "Zulke debatten zijn cruciaal voor de vorming van jonge­ren." Ook Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs vindt de maatregel niet kunnen. "Veel van onze scholen nodigen politieke partijen uit om te komen spreken als deel van de burgerschapsvorming en het maatschappelijke, politieke bewustzijn dat we onze leerlingen willen bijbrengen."

Smet verbaasd

Het is Vlaams fractieleidster Elisabeth Meuleman van Groen die de zaak ontdekte, toen een debat waaraan ze zou deelnemen geschrapt werd. Het verbod is voor haar absurd. "Debatten moet je aanmoedigen, niet tegenhouden." Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a), is verbaasd over de uitspraak van de administratie. "Ik zal begin volgende week duidelijkheid verschaffen aan de scholen." Een oplossing zou kunnen zijn om debatten voor de leerlingen tijdens de schooluren wel toe te laten indien ze passen binnen de eindtermen, voor de rest zou een verbod blijven.

Belga Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer