Poetin tegen Snowden: "Rusland doet niet aan massale spionage"

Rusland heeft noch de financiële, noch de technische middelen om een systeem van massale spionage op te zetten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd aan de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden tijdens zijn jaarlijkse 'vraag-en-antwoord'-marathon.

mceulemans

De voormalige NSA-agent Snowden lekte medio vorig jaar informatie over grootschalige spionageactiviteiten door de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet. Uit angst om in de Verenigde Staten vervolgd te worden, kreeg Snowden asiel in Rusland.

Gerechtelijke bevel

"Ik werkte bij de KGB, en jij bij de NSA, dus kan ik spreken van de ene professional tot een andere", stelde Poetin nadat Snowden via videolink gevraagd had hoe de vork nu precies aan de steel zit bij de spionageactiviteiten van Rusland. De Russische president wees erop dat je volgens de Russische wet een gerechtelijk bevel nodig hebt om iemand te kunnen bespioneren.

Snowden kreeg voor één jaar asiel. Zijn vergunning verstrijkt later dit jaar. Het is nog niet duidelijk of het asiel wordt verlengd.

Belga, archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer