Werkwilligen Lanxess onder politiebegeleiding naar fabriek

Zo'n veertig werkwillige arbeiders van rubberfabrikant Lanxess in Zwijndrecht zijn woensdagmiddag de bedienden en kaderleden tegemoet gelopen. De werkwillige arbeiders en bedienden wilden elkaar zo morele steun geven, en laten zien dat zij niét akkoord gaan met de staking van de andere arbeiders. Die staking duurt nu al zes volle weken.

jatimmermans

"Wij worden gegijzeld door enkele heethoofden", zegt Philippe Jespers, een werkwillige arbeider die aangesloten is bij de christelijke vakbond ACV.

"Ik moet leven van stakingsgeld, maar dat is niet makkelijk voor een alleenstaande vader van twee kinderen. Ik vind de staking onterecht, omdat we bij Lanxess zeer goed worden betaald. De stakers wilden meer glijdende werkuren, en hebben die nu ook gekregen. Ik begrijp dus niet waarom ze nog verder blijven staken. Als dit zo verder gaat, vrees ik voor de toekomst van de fabriek."

De komende dagen proberen de werkwillige arbeiders zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Ze willen een nieuwe stemming over de nieuwe collectieve arbeidersovereenkomst (cao).

CWil

Foto WH