Neelie Kroes in de clinch met Grouwels over taxidienst

De alternatieve taxidienst Uber gaat de beslissing van de rechter die een dienst van het bedrijf verbood in Brussel, op "alle mogelijke manieren" aanvechten. Het bedrijf vindt de beslissing "onaanvaardbaar" en zegt de dienst 'UberPop' te zullen blijven aanbieden in Brussel.

ikerremans

Via 'Uberpop' kunnen particuliere chauffeurs via een app in contact worden gebracht met mensen die op zoek zijn naar een lift. Volgens de woordvoerster van het bedrijf telt de dienst in Brussel "duizenden gebruikers". Maar een Brussels taxibedrijf stapte naar de rechter omdat Uber in strijd is met de taxiregelgeving. Een Brusselse rechter legde de alternatieve taxidienst vervolgens een activiteitenverbod op en een dwangsom van 10.000 euro per overtreding.

Het is volgens woordvoerster Susanne Elias-Stulemeijer "zeer waarschijnlijk" dat Uber gerechtelijke stappen neemt tegen het opgelegde activiteitenverbod. Uber argumenteert dat traditionele en nieuwe vervoersdiensten perfect naast elkaar kunnen bestaan. "Meer zelfs, het aantal gebruikers van vervoersdiensten stijgt in dat geval. Dat is bewezen in andere steden waar we actief zijn." Het bedrijf benadrukt dat de diensten die het aanbiedt zowel in het belang van de consument als van de individuele ondernemer is.

Kroes vs Grouwels

Neelie Kroes, Europees commissaris voor de digitalisering van de economie, haalde al scherp uit naar de veroordeling. Kroes riep dinsdag op de nieuwe tag #UberIsWelcome in het leven te roepen. "In Brussel en elders. Dit is niet de 19de eeuw", fulmineerde ze. Ze haalde ook fel uit naar Brussels vervoersminister Brigitte Grouwels (CD&V), die ze de "minister van anti-mobiliteit" noemde.

Op de VRT-radio verdedigde Grouwels zich. "Het systeem van Uber is interessant, maar er zijn regels en die moet men respecteren. De rechtbank van koophandel heeft vastgesteld dat die niet zijn gerespecteerd", zei Grouwels. "Het is heel straf dat een commissaris vindt dat de regels niet moeten worden nageleefd. Moest ze minister zijn in België, had Kroes vanwege zulke uitspraken wellicht ontslag moeten nemen."

Foto Reuters, Belga: Neelie Kroes (links) en Brigitte Grouwels (rechts)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer