Minstens 130 doden tijdens tweedaagse vol geweld in Nigeria

Print

Minstens 130 doden tijdens tweedaagse vol geweld in Nigeria

Bij een dubbele bomaanslag zijn maandag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja ruim zeventig mensen om het leven gekomen. Meer dan 120 mensen raakten gewond. Dat heeft de Nigeriaanse politie bekendgemaakt. Gisteren verloren zestig mensen het leven tijdens terroristische aanslagen in het noorden van het land. Boko Haram wordt beschuldigd van het geweld.

De explosies maandag deden zich voor tijdens de drukke ochtendspits in een belangrijk busstation in de wijk Nyanyan, in een straat die naar het handelscentrum van de stad leidt.

Voorlopig is nog weinig geweten over de aanslag. Ooggetuigen spreken van een zelfmoordaanslag, waarbij een auto de lucht in ging na een bus te hebben geramd. Een twaalftal bussen vol pendelaars werd aan flarden geblazen. Medisch personeel is ter plaatse, terwijl ordetroepen de omgeving hebben afgezet.

Wie voor de aanslag verantwoordelijk is, is nog onbekend. Wel wordt al volop gewezen in de richting van de moslimfundamentalistische beweging Boko Haram, die in het verleden al meermaals Abuja viseerde.'Westers onderwijs is zondig'

Gisteren doodde diezelfde terreurbeweging in het noorden van het land minstens 60 mensen gedood. Leden van de terreurbeweging vielen zondagochtend in alle vroegte de steden Anchaka en Bama, in de Nigeriaanse deelstaat Borno, binnen en staken verschillende huizen in brand. Bewoners die aan de vlammen probeerden te ontkomen, werden neergeschoten.

Nog vorige week werden ook al meer dan 100 mensen gedood bij aanvallen in Maiduguri, de hoofdstad van Borno.

Borno is een van de drie staten in het noorden van Nigeria waar in mei de noodtoestand werd uitgeroepen om het geweld van Boko Haram in te dijken. De islamistische groepering is in het noorden van het land actief en richt haar aanslagen tegen regeringsgebouwen en burgers.

Sinds 2009 kostte het geweld al aan meer dan 6.000 mensen het leven. De naam 'Boko Haram' betekent overigens 'Westers onderwijs is zondig'.

Belga, Foto's AFP/Reuters