"Cocaïne goedkoopst in België"

Print
"Cocaïne goedkoopst in België"

Cocaïne goedkoopst in België

In België is de prijs van cocaïne gemiddeld het goedkoopst in vergelijking met 10 andere landen en de Belgen zijn het meest tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding van de drug. Dat blijkt uit de resultaten van het online drugsonderzoek Global Drug Survey. "Eerder bleek al uit cijfers van het Europees Monitoring Center dat België bij de goedkoopste landen behoorde, maar nu kunnen we stellen dat het een wereldwijd gegeven is", zegt Tina Van Havere van de Hogeschool Gent, die het Belgische luik van het onderzoek coördineerde.

Wereldwijd hebben bijna 80.000 mensen deelgenomen aan de enquête, onder wie 2.670 Belgen. In ons land hebben onder meer De Morgen, die maandag over de resultaten berichtte, Studio Brussel, Hogeschool Gent en Universiteit Gent aan het onderzoek meegewerkt.

Twee op de drie deelnemers zijn mannen en de gemiddelde leeftijd is 27 jaar. De meeste ondervraagden zijn jonge mensen die veel uitgaan, vaak zelfs één of twee keer per week. De Belgische resultaten worden naast die uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Nederland, Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Australië geplaatst, maar de onderzoekers waarschuwen wel voor internationale vergelijkingen omwille van de samenstelling en grootte van de steekproef.

In België betalen gebruikers gemiddeld 53 euro voor een gram cocaïne, zo blijkt uit de Global Drug Survey. Uit cijfers van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction van 2011 bleek België al bij de goedkoopste landen in Europa te horen.

"De cijfers van het Europees Monitoring Center zijn ook gebaseerd op politierapporten, in tegenstelling tot de enquêtes van het Global Drug Survey. Nu kunnen we stellen dat het een wereldwijd gegeven is. Het is een medaille met twee zijden", zegt Tina Van Havere van de faculteit Mens en Welzijn van de Hogeschool Gent. "Langs de ene kant weerhoudt het de Belgen om bijvoorbeeld op internet drugs te kopen of op zoek te gaan naar nieuwe psychoactieve middelen als research chemicals. De keerzijde is dat een groot deel van de gebruikers aangeeft dat ze willen minderen met hun cocaïnegebruik."

Belga, Foto LD