"We moeten leren luisteren naar het zuiden"

Print
"We moeten leren luisteren naar het zuiden"

We moeten leren luisteren naar het zuiden

"WE HEBBEN HET ZEKER NIET SLECHT HIER, INTEGENDEEL. MAAR OF WE HET OP ALLE VLAKKEN BETER HEBBEN DAN DE MENSEN IN 'HET ZUIDEN', DAT DURF IK TE BETWIJFELEN." AAN HET WOORD IS BILZENAAR ARNOUD RASKIN, DIE MET 'MOBILE SCHOOL' WERELDWIJD MOBIELE SCHOOLTJES INZET ZODAT STRAATKINDEREN ONDERWIJS EN VORMING KUNNEN KRIJGEN. "MAAR IK DURF GERUST ZEGGEN DAT WE LESSEN KUNNEN KRIJGEN VAN DE ZOGENAAMD ARMERE LANDEN. RESPECT IS DAAR GEEN HOL WOORD."

Bij Raskin draait het in eerste instantie om straatkinderen. Voor hen rolt Mobile School schoolborden de straat op. "Via poppenkast, spelletjes en hun eigen inbreng willen we hun zelfbeeld verbeteren. Zo kunnen ze betere keuzes maken." Er zijn al 38 mobiele schooltjes in 22 landen, op alle continenten. De mobiele schooltjes zijn trouwens in samenwerking met de Provinciale Secundaire School Bilzen vervaardigd. Het provinciaal onderwijs vindt immers het engagement in dit soort maatschappelijk georiënteerde projecten erg belangrijk binnen haar onderwijsopdracht.

Arnoud Raskin trekt de vergelijking met België. "Ons zorgsysteem heeft het wel allemaal netjes voor mekaar: onderwijs, kinderzorg, seniorenzorg. Als je hier ziek wordt, staat er betaalbare hulp klaar. Maar wat volgens mij ontbreekt, is de persoonlijke relatie in die zorg. In het 'Zuiden' is het niet voor iedereen evident om medische hulp te krijgen. Maar het grote vangnet hier, zorgt er tegelijk ook voor dat onze zelfredzaamheid verzwakt is. In Zuid-Amerika is het bijvoorbeeld evident dat kinderen de zorg voor hun ouders helemaal op zich nemen. Hier duwen we die mensen al te snel in een rusthuis. Maar daar vereenzamen ze. We gaan er net iets te gemakkelijk van uit dat de samenleving het wel van ons als individu zal overnemen. Daar hebben we echt lessen te krijgen van de context waarin ik geleefd heb in het 'Zuiden'. Vanuit respect voor de ouderen is het ginder evident dat de familie mee verantwoordelijkheid neemt in de zorg. De middenweg vinden zou prachtig zijn, al besef ik heel goed dat de mensen in de verzorgingssector hier roeien met de middelen en tijd die zij hebben. Maar het ideaalbeeld zou anders kunnen zijn."

Ook naar het onderwijs toe, heeft hij een duidelijke visie. "Het onderwijs is hier is toch vaak te eenzijdig resultaatgericht en competitief zelfs. Ik zou meer gewicht leggen bij de vraag: 'in welke samenleving komen onze kinderen straks terecht?'. We moeten meer inzetten op de manier om een balans te vinden tussen het kennis verwerven en het beter begeleiden van de jongeren in hun zoektocht. Ik ben er bijvoorbeeld niet echt gerust in dat mijn dochter, op school, voldoende zal begeleid worden om haar talenten en passies te ontdekken. Alleszins heb ik zelf nooit de idee gehad dat dat bij mij gebeurde, integendeel. Je hebt hier het bekende watervalsysteem: als je niet in de ASO-hoek past, dan 'zak' je in de waterval af naar TSO en vervolgens is er nog BSO en een reeks andere studie-opties. Maar is dat wat we willen? Volgepropt worden met kennis tot de bom barst en zo in een hokje gedrumd worden? Of eerder zelf onze weg gaan, zoals ik dat gedaan heb, vaak op het gevoel. Ikzelf heb mijn passie kunnen ontdekken door de ondersteuning thuis, de ervaringen in de jeugdbeweging enzomeer. Geloof me, bij ons vind je veel eenzaamheid en armoede. Ik bedoel dan zeker niet armoede in financiële zin, maar wel armoede in waarden en passie. Daar liggen geweldige uitdagingen: onze jongeren beter begeleiden in de zoektocht naar hun talenten en passies. En onze senioren vaker omhelzen en beter omringen door de bekende familiegezichten. Daar worden we beslist allemaal gelukkiger van."

Zelf heeft hij zijn duidelijke doel en die passie wel gevonden, met de mobiele schooltjes. Dat is ook te zien in Los Easy Riders, het tv-programma waarbij hij samen met tv-maker Paul Van Looy drie maanden is gaan rondtoeren in de Andes in Zuid-Amerika, op zoek naar bekenden uit 1997 toen hij door Zuid-Amerika liftte. De mensen die hij weerziet, zijn oprecht verrast. "Ik heb ondertussen geleerd dat je niet alles moet opofferen voor de goede zaak, zeker je gezondheid niet, maar ik wil er toch voor blijven gaan. Die passie: daar gaat het over."

Arnoud Raskin, sociaal ondernemer,
bezieler Mobile School, Easy Rider


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio