Mucopatiënt met kanker kiest voor euthanasie

Print

Mucopatiënt met kanker kiest voor euthanasie

Dave Anthonis (39) uit Massenhoven heeft zaterdag volgens zijn eigen wens euthanasie gepleegd. 'Slaapwel' was het laatste berichtje dat hij 's namiddags op Facebook postte. Dave was een boegbeeld van de strijd tegen de longziekte mucoviscidose.

"Het slechtste lotje dat je kunt trekken", zo omschreef Dave 'Dizze' Anthonis vorige week nog in een radio-interview bij 'De Madammen' op Radio 2 zijn lot. Dave was mucopatiënt en onderging in 2001 een dubbele longtransplantatie. In 2012 fietste hij als getransplanteerde met 'Climbing for Life' nog de Galibier op. Hij was ook op de bres voor Transplantoux.

'Voorbeeld en held'

"Never give up", was zijn levensdevies. Tot hij op 20 januari van dit jaar te horen kreeg dat hij terminale slokdarmkanker had. In zijn laatste interview vertelde hij ook heel openhartig over zijn euthanasie. "Ik wil niet nog weken als een plantje in het ziekenhuis leven. Als het genoeg is en mijn lichaam is helemaal op, wil ik zelf mijn einde kunnen bepalen", getuigde hij moedig.

Dave laat een vrouw en een dochtertje achter. Er is een boek in de maak over zijn leven dat - zoals hij in zijn laatste interview verklaarde - "veel te kort maar tegelijk ook gelukkig" was geweest.

KMa, Op de foto's Dave en zijn vrouw Kristel twee weken geleden en kort na zijn dubbele longtransplantatie begin 2002. FOTO WF