Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne levert niets op

Print
Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne levert niets op

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne levert niets op

De spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de toestand in Oekraïne heeft niets opgeleverd. De dialoog tussen Rusland en het westen draait alweer uit op een dovemansgesprek.

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties was in spoedzitting bijeengekomen naar aanleiding van de onrust in het oosten van Oekraïne. Rusland had om de vergadering gevraagd nadat de Oekraïense interim-president Aleksander Toertsjinov een "grootschalige antiterreuroperatie" had aangekondigd tegen gewapende pro-Russische groeperingen in het oosten van het land.

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, verklaarde "zeer bezorgd" te zijn over een verdere escalatie van het conflict. Hij vroeg aan de westerse landen, in de eerste plaats aan de VS, om druk uit te oefenen op Oekraïne opdat het land "zou stoppen met het gebruik van geweld tegen het Oekraïense volk en een echte dialoog zou opstarten".

"Het is het westen dat zal bepalen of een burgeroorlog in Oekraïne vermeden kan worden", aldus nog Tsjoerkin.

Desinformatie

Zijn Amerikaanse ambtgenoot Samantha Power stelde dan weer "de Russische desinformatie en propaganda" aan de kaak. Ze beschuldigde Moskou van "het creëren en orchestreren van instabiliteit". De recente gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne zijn volgens haar "een getrouwe kopie van de tactieken die door de Russische troepen gebruikt werden bij het begin van de crisis op de Krim", zo klonk het. "We weten wie hier achter zit: alleen Rusland is in staat tot een dergelijke actie in deze regio."

De Franse ambassadeur Gérard Araud hoopt dat een bijeenkomst met Rusland, Oekraïne, de VS en de Europese Unie op 17 april in Genève een oplossing kan brengen.

Het is al de tiende zitting van de VN-Veiligheidsraad sinds het begin van de crisis in Oekraïne. Ook de vorige bijeenkomsten hebben geen concrete resultaten opgeleverd.

Amnestie

De Oekraïense interim-president Toertsjinov had zondag al gewaarschuwd dat hij een grootschalige antiterreuroperatie wil lanceren om een einde aan de conflicten in het oosten van Oekraïne te maken. Hij zal amnestie verlenen aan pro-Russische separatisten die "voor maandagochtend" de wapens neerleggen.

Belga
Foto AFP