"Excuses Oscar Pistorius enkel voor de show"

De openbare aanklager op het moordproces tegen paralympiër Oscar Pistorius heeft diens verontschuldigingen afgedaan als "publieke show". De beklaagde had snikkend verklaard dat hij pas in de rechtbank de ouders van de gedode Reeva Steenkamp om vergiffenis had gevraagd, omdat eerder rechtstreeks contact hem "ongepast" leek.

tmas

Lees ook: Gruwelijke foto van dode vriendin Pistorius live op tv te zien

Openbaar aanklager Gerrie Nel betichtte Pistorius er donderdag, op de 20ste zittingsdag van het proces, daarentegen van dat hij een ontmoeting met de ouders van het slachtoffer uit de weg ging, "omdat hij de verantwoordelijkheid niet op zich wilde nemen om dit onder vier ogen te doen".

Nel probeerde ook de geloofwaardigheid van de beklaagde in vraag te stellen. Sms'jes van Steenkamp, waarin ze kritiek uit op Pistorius, waren vooral reacties op zijn jaloers gedrag, verklaarde de paralympiër. Maar voor de openbare aanklager is het een bewijs van zijn egocentrisch gedrag in hun relatie, die alleen maar rond hem draaide.

De twee zegden nooit "ik hou van je", zei Nel. "Dat is waar. Ik heb nooit de gelegenheid gehad haar te zeggen dat ik van haar hield", antwoordde Pistorius. Hun relatie was hechter geworden en hij ontkende de bewering in een van haar sms'jes dat hij "voortdurend op haar vitte". De atleet gaf wel toe dat hij haar "afpoeierde" op een feestje omdat "ze ruzie hadden".

Steenkamp schreef ook dat ze soms "bang" was van Pistorius en de manier waarop hij haar "afbrak". Hij ontkende dat hij tegen haar schreeuwde, en sprak ook beweringen tegen van zijn vroegere vriendin Samantha Taylor, dat hij tegen haar had geschreeuwd.

De gehandicapte profatleet wordt van moord beschuldigd, omdat hij in de nacht van 14 februari 2013 door de deur van de badkamer van zijn woning zijn destijds 29-jarige vriendin had neergeschoten. Hij vermoedde dat het om een inbreker ging, beweert de 27-jarige hardloper.

Belga, Foto Reuters

Meer over Oscar Pistorius