Journalistenbond: "Verbod Telefacts is ongrondwettelijk"

Print
Journalistenbond: "Verbod Telefacts is ongrondwettelijk"

Journalistenbond: Verbod Telefacts is ongrondwettelijk

"Dit is zware censuur." Zo reageert de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) op het verbod dat door een Brusselse rechter werd opgelegd aan het VTM-programma Telefacts.

Telefacts mocht dinsdagavond een reportage over mogelijke corruptie bij het gerecht in Veurne niet uitzenden. Een betrokken rechter had een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de uitzending te verbieden. Een Brusselse rechtbank gaf hem gelijk.

"Dat met een eenzijdig verzoekschrift een reportage waarin alle regels werden gerespecteerd kan verboden worden, is zeer triest voor de persvrijheid", zei Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur bij de VTM-nieuwsdienst, dinsdag al. "Wij beraden ons nog over verdere juridische stappen, maar ik protesteer nu al met klem tegen deze vorm van censuur."

Zware censuur

De Vlaamse Vereniging van Journalisten geeft VTM alvast gelijk. De VVJ heeft "met ongeloof kennis genomen van het verbod". Het is niet voor het eerst dat een rechter dergelijke maatregel neemt, maar het blijft een erg uitzonderlijke maatregel, aldus Pol Deltour van de VVJ, die spreekt over "zware gerechtelijke censuur".

Bovendien is de uitspraak van de Brusselse rechter ongrondwettelijk, want in tegenspraak met artikel 25 van de grondwet. Dat artikel bepaalt dat de overheid geen voorafgaande censuur mag toepassen op de pers. "Een ongrondwettelijke maatregel dus", zegt Deltour.

De VVJ vreest dat de uitspraak anderen zal inspireren om ook op eenzijdig verzoekschrift naar een rechter te stappen om een uitzending of artikel te verbieden. Hij dringt aan op een verfijning van de grondwet, zodat geen dergelijke censuur meer mogelijk is.

Lees ook: Telefacts mag reportage niet uitzenden

Foto VTM