Staatsveiligheid krijgt garanties voor extra personeel

Print
Staatsveiligheid krijgt garanties voor extra personeel

Staatsveiligheid krijgt garanties voor extra personeel

Jaak Raes, de kersverse administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, kreeg maandag garanties voor extra personeel en middelen om zijn dienst beter te laten draaien. Al dan niet toevallig na snoeiharde kritiek van Sypol, de vakbond voor politie- en veiligheidsdiensten.

De buitendiensten van de Staatsveiligheid klopten al sinds mei 2013 tevergeefs aan bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) om een aantal zaken in orde te brengen. “We hebben dringend nood aan extra personeel: inspecteurs, commissarissen en administratief personeel. De provinciepost in Antwerpen, bijvoorbeeld, is onderbemand. De stad kent belangrijke dreigingen en er is te weinig volk om die op te volgen. In andere provincieposten is het niet veel beter”, liet Sypol maandag weten.

De vakbond werd op zijn wenken bediend, want de administrateur-generaal Jaak Raes kreeg nog diezelfde avond garanties voor meer mensen en middelen. “Alle behoeften van de diensten zijn ingeschreven in het personeelsplan”, zegt Raes.

De aanleiding van de kritiek van de vakbond was de aanstelling van een stafdirecteur, een functie die op maat werd geschreven van de veiligheidsadviseur van Didier Reynders. Raes deelt die kritiek niet. “De dienst beschikte over geen enkele stafdirecteur. Ik vind dit alvast een stap in de goede richting.”

De vakbond maakte zich ook ongerust over de ontmanteling van de dienst. “Neen”, stelt Raes gerust. “Alleen de protectie zal naar de federale politie gaan. De inspecteurs van de protectie gaan niet mee over en zullen andere afdelingen versterken. Er is geen sprake van de overheveling van andere diensten.”

Lees ook: Wat is de staatsveiligheid en wat doet ze?

AK